Lemin Kotiseutuyhdistys Ry

 

Lemin Kotiseutuyhdistys Ry

2.12.2023  |  Tiedotteet

Vuoden 2023 Kotiseututeko-palkinto Taito Salmelle

Lemin Kotiseutuyhdistys ry on päättänyt myöntää 11.12.2023 vuoden 2023 Kotiseututeko-palkinnon Taito Salmelle. Tunnustus jaetaan lemiläiselle yksityishenkilölle, yritykselle tai yhdistykselle tunnustuksena kotiseudun hyväksi tehdystä työstä. Tunnustuksen tarkoituksena on kannustaa toimimaan pienen ja aktiivisen kunnan hyväksi.

Lemin Kotiseutuyhdistys ry:npuheenjohtaja luovutti palkinnon varsinaisessa syyskokouksessa Taito Salmelle seuraavin saatesanoin:

Taito Salmi on kiertänyt Lemin kyliä vuosikymmeniä vaivaansa ja aikaansa säästämättä suurin piirtein samoin neuvoin, kuin suomalaiset perinteentallentajat kautta aikain kulkivat; reppu selässä maita ja vesiä pitkin kylästä toiseen. Taito Salmi on Yhtymätyötä -teoskokoelmallaaan onnistunut keräämään tuhansia sivuja paikallisia tarinoita sekä niiden myötä lemiläistä perinne- ja perimätietoa luettavaksi lemiläisiä juuriaan tai muutoin entisajan elämänmenoa tutkiville ihmisille. Muuttamatta tai värittämättä kuulemaansa Salmi johdattaa lukijansa aikaan, jossa ihmiset ovat ratkoneet pulmaansa maanläheisesti yksin tai yhdessä.

Lemiläistä perimätiedosta kiinnostunut saa kulumaan melkoisen rupiaman lukiessaan erilaisista sattumuksista, kokemuksista ja viisauksista aikamatkalla kylästä toiseen, jossa kertojat ovat tarinoitaan kertoneet. Salmi on teoksensa paras tulkki tällä matkalla.

Taito Salmi on 25 nidettä ja lähes 7000 sivua käsittävällä suurteoksellaaan onnistunut kokoamaan ja tuomaan meille kuulemansa ja kokemansa tarinat luettavaksi,pohdittavaksi ja ymmärrettäväksi. Teksti voi myös pysäyttää lukijansa ihmettelemään, miten pienessä ja ainutlaatuisessa pitäjässä onkaan ennen oltu ja eletty. Siksi Yltymätyötä -teoskokoelma on arvokas osa lemiläistä kultuuriperintöä.

Lemillä joulukuun 11. päivänä 2023

LEMIN KOTISEUTUYHDISTYS RY

 

« Takaisin